Was wir so treiben?
Nieuws

Wat doen we?

Naast onze passie voor alternatieve kleding zijn wij ook gefascineerd door alternatieve bouwmethodes...

Ja, het is ons weer gelukt. We werken momenteel aan een van onze meest opwindende projecten: een oud, klein kleihuis in Portugal. Hoe oud deze precies is weten we niet. Vanaf 1951 werden huizen in de gemeenschap officieel geregistreerd, en alles wat daarvoor werd gebouwd, is eenvoudigweg ‘van vroeger’. Dit huis werd ooit op traditionele wijze van klei gemaakt. Zonder pleisterwerk zien de muren er misschien stoffig en vies uit, maar de indruk is bedrieglijk. Achter deze onopvallende ondergrond schuilen 60 cm dikke kleiwanden die niet alleen zorgen voor een uitstekende stabiliteit, maar ook voor een perfect binnenklimaat.

Het huis ligt in een Portugese oude stad op een heuvel. Ja, locatie op een heuvel. Daarom moesten we eerst een sleuf van 1,5 meter diep rondom het huis graven om drainage aan te leggen en het tegen water te beschermen. Ons doel is om het huis droog te krijgen. In plaats van het af te dichten en te isoleren tegen vocht, willen we het laten ademen. Dit werkt alleen met natuurlijke materialen. In Portugal wordt er vaak met beton gepleisterd. Wij geven de voorkeur aan klei op klei of, waar dit niet mogelijk is, een geschikte kalkpleister.

Er is veel fantasie voor nodig om het huisje als een schattige kleine oase van welzijn te zien. Maar dat is precies wat het proces zo spannend maakt. We kunnen dromen, draaien en meevoelen met dit huis – met de mensen die er de komende decennia zullen wonen en die hier bescherming, geborgenheid, maar ook rust en sereniteit willen vinden.

Momenteel zijn we ongeveer halverwege de renovatiefase, dat denken we tenminste. Deze week kijken we uit naar de levering van drie grote pakken leemstuc. Ook al zorgt zo’n project altijd voor veel stress en soms zelfs tranen, toch zien wij er veel voordelen in. De afgelopen weken hebben we tal van technische vaardigheden verworven. Dankzij de steun van vele helpers en intensief onderzoek op internet hebben we diepgaande kennis kunnen verwerven over alternatieve bouwmethoden.

 

Wees dus niet te boos als u de komende weken weinig van ons hoort. We houden je op de hoogte en nemen je zo nu en dan mee op deze spannende reis.

Rijkste... :)

Bent u geïnteresseerd in ons project? Schrijf ons dan gewoon een e-mail naar info@virblatt.de.

Je soms gekke maar altijd positieve virblatt-team!